marți, 18 iunie 2013

VALOAREA SI UMBRA


VALOAREA SI UMBRA

Dragii mei,

Am avut duminica o zi cu totul si cu totul speciala. Am pornit-o cu reintalnirea unui maestru foarte drag mie, doamna Melfior Ra, si de asemeni cu cativa colegi de exceptie care au trecut pe la scoala dansei, lucru ce mi-a adus ca intotdeauna, un influx de energie pozitiva si am continuat-o prin participarea la un eveniment deosebit, ce a avut loc la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.
Prin bunavointa cadrelor de conducere si a domnilor profesori de la aceasta universitate, a fost invitat pentru sustinerea unei conferinte, Maestrul Karma Tanpai Rinpoche.
Am cunoscut un om care putea sa nu rosteasca nici macar un cuvant si oricum ar fi fost de ajuns. Simplul fapt de a-l privi, te incarca pur si simplu cu un sentiment profund de recunostinta fata de Divinitate, fata de semeni si fata de viata in general, simtindu-te realmente obligat sa iti spui, ca oricate greutati ar fi pe lume, totusi viata este pretioasa si trebuie sa facem orice ne sta in puteri, sa o facem si frumoasa, asa cum si Domnia Sa o face, inca din tinerete.

Respect, Iubire si Recunostinta Maestre Tanpai!

Mai multe informatii despre dansul puteti gasi accesand linkul de mai jos:


Va recomand cu deosebita caldura, ca atunci cand vor mai fi evenimente similare la noi in tara, sa participati. Credeti-ma, aveti de ce. Participarea a fost libera, fara bani, iar la pauza, fiecare persoana prezenta acolo, a fost servita cu un ceai deosebit, tibetan, ce aducea foarte mult la gust cu zeama de la mucenicii nostri, care se obisnuieste a se prepara in unele zone ale tarii, pentru data de 9 martie. Simt nevoia sa va promit ca voi urmari personal toate noutatile legate de activitatea dansului, pe teritoriul Romaniei si va voi tine la curent.

Trebuie sa va marturisesc insa, ca nu am fost impresionata acolo doar de cinstitul maestru. M-au impresionat profund si profesorii deosebiti ai acestei universitati, care au spus fiecare, cateva cuvinte, inainte ca maestrul sa inceapa conferinta.
Lacrimile imi curgeau efectiv pe obraz, la fel cum mi s-a intamplat si in cazul multor altor conferinte, la care am participat de-a lungul anilor si la care am avut deosebita placere sa ascult vorbind profesori, actori, medici, ingineri, profesori-doctori, academicieni.
In minte imi rulau incontinuu urmatoarele: „Doamne, Dumnezeule, iata ce valori are aceasta tara! Dar numai in acest fel le poti cunoaste. Cum a fost posibil ca Romania noastra, sa ajunga in asemenea hal, avand asemenea oameni, asemenea valori?”
Ei bine, stim cu totii ca a fost si este posibil. Pentru ca traim intr-o lume in care sistemul valorilor este total stramb sau mai bine-zis, inexistent. La noi, valoare inseamna sa ai bani pe care sa-i intorci cu lopata si nu ar fi o problema mare daca nu s-ar uita a se imparti din ei si pe la cei nevoiasi, sa conduci cele mai tari masini, sa te plimbi dintr-un partid in altul, urmarind sa stai tot timpul la putere, sa stii sa dai frumos din fund cu fuste scurte si tocuri cui, sa servesti minciuni si explicatii absolut infantile pe multe posturi de televiziune si in multe ziare, pe care nu le mai poate mesteca nimeni, sa fii impresionat vazand ca in fiecare dimineata se fac vreo 30 de perchezitii, de parca ar mai putea fi cineva pacalit, ca asta poate rezolva marile probleme ale acestei tari.  
Eu stau si ma intreb, cu durere: oare pentru cat timp vor mai dura lucrurile in acest fel? Oare pentru cat timp mai trebuie sa traim in minciuna aceasta dusa la extreme insuportabile? Pentru cat timp trebuie sa mai fim spectatori la acest teatru mascat si ieftin?
Aproape tot ce este valoare adevarata in aceasta tara ramane undeva in umbra. Zidul gros construit in fata, reuseste sa astupe aproape tot si sa se bucure doar el de lumina soarelui. Dar Lumina Soarelui interior, ce straluceste in acesti oameni, NU O POATE LUA NIMENI! Trebuie sa se produca intuneric sau sa se faca umbra, ca sa ii putem vedea pe dansii cum radiaza. Sunt deci in umbra doar dintr-un anumit punct de referinta, al falselor valori, pentru ca din alt punct, acela din care se privesc adevaratele valori, umbra aceasta este de fapt lumina decentei, lumina bunului simt, lumina rugaciunii si a dreptei credinte, lumina cunoasterii adevarate.
Pentru data de 24 iunie, in zi mare si sfanta, am facut un anunt despre un seminar, in care se va face o lucrare importanta pentru tara si pentru planeta. Nu ignorati aceasta invitatie! Aveti oportunitatea de a face ceva la propriu, in scopul de a schimba ceva in tara aceasta. Se fac multe actiuni de acest fel si trebuie sa se faca si mai multe, din ce in ce mai multe, dar trebuie sa existe in acelasi timp dorinta, implicare. S-a vazut ca facand demonstratii in strada nu obtinem mai nimic. Haideti sa invatam sa obtinem prin iubire! Haideti sa spulberam odata ceata aceasta groasa, din cauza careia nimeni nu mai poate intrezari lumina de la capatul tunelului!
M-am cam aprins si nu pot sa inchei, decat amintind una dintre invataturile Maestrului Tanpai:
„Adevarata maiestrie este aceea sa poti intra in meditatie atunci cand esti furios si nu cand esti linistit si in pace. Adevarata maiestrie este aceea de a avea puterea sa ii iei furiei uneltele sale cele mai de pret: miscarea corpului, sagetile ochilor si cuvintele gurii”
Drept urmare, dorind sa imi insusesc profund invataturile Maestrului, ALEG SA MEDITEZ.


Pace si Iubire!

7 comentarii:

  1. E frumos,inaltator,din inima pornit, si daca ai un suflet neumbrit, poti tu insati, sa ai cel mai deplin acces, spre culmile visarii, ale ascendentei mintii, in calatorii de inestimabila cautare a Sinelui Divin, regasindu-l in tine, ca autentica farama a scestei Creatii.Toti am vrea sa fim mereu prezenti, la seminarii la intalniri marete, pentru a medita, pentru a simti energia Binelui Universal cum ne cuprinde, si multi putem cu greu sa razbatem, prin labirintul de imposibilitati creat de intuneric, fiind inca incetiniti de paradigma materiala, care se sfarseste atat de greu, si lasa urme adanci si mult prea dureroase pentru multi. Si totusi vrem in disperare, sa scapam de valuri dueroase de intunecime, si inca nu e parca timpul. De abia ai cu ce sa-ti mai tarasti zilele, si regreti azi, maine, si cat mai mult, ca nu poti sa iei macar putin parte, la tot ce-i mai frumos spre slava Creatiei, si te simti putin pustiit de sentimente, si de liniste chiar. Toate au un rost pe lumea asta, si nu numai, sunt chibzuite adanc spre o Inaltare a noastra, a sufletelor cu care navigam, pe acest Internet imens al Vietii, ce ne va duce Acasa. Drumul spre Acasa ,spre Taramuri Celeste, e unica noastra tinta, si trebuie sa credem cu disperare, in misiunea incredintata de Creatie, spre o desavarire a Perfectiunii si Absolutului. Rusaliile,Sfanta Treime, ne vor aduce infinit de multe raspunsuri la chemarea noastra, a Sinelui Nostru Inalt ! Iubire si Lumina ! C.Smarandache.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da,numai un maestru poate intra in meditatie atunci cand este furios....Dar inainte de toate si de orice meditatie eu cred ca rugaciunea curata si din suflet adresata Domnului nostru IISUS HRISTOS este cea mai importanta!Prin intermediul rugaciunii mentinem legatura permanenta cu Domnul nostru IISUS HRISTOS care este cu noi pana la sfarsitul veacurilor...Respect.Inginerul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca nu trebuie sa fii un maestru ca sa poti intra in meditatie cand esti furios. Tine mai mult de vointa. Eu prin vointa am reusit sa fac lucrul acesta de multe ori si nu ma consider nici pe departe un maestru. Mai cred ca meditatia adevarata e aceea fara ganduri, aceea in care nu iti imaginezi, nu vizualizezi nimic. In ortodoxie se numeste rugaciunea fara cuvinte si este considerata de multi preoti cu har, ca fiind rugaciunea cea mai puternica. Prin ea te conectezi la Dumnezeu Tatal, la Domnul nostru Iisus Hristos, la Maica Domnului, la intreaga Divinitate, pentru ca acolo Sus se cunosc oricum problemele noastre. Nu trebuie deci neaparat sa le numim, este suficient sa ne ridicam inimile catre Cer.

      Ștergere
    2. sau mai bine decat sa ne ridicam inimile catre Cer sa privim inauntrul nostru, caci raspunsurile izvorasc de acolo, din strafundul inimii noastre; este suficient un ragaz de timp pe care ni-l acordam in tacere, cu palma stanga in dreptul plexului solar pentru forta(vointa depinde de mentalul inferior, respectiv chakra manipura, a treia) iar cealalta palma adica dreapta in dreptul inimii(emotia depinde de suflet sau de inima, anahata, chakra a patra), respiram profund deoarece prin reglarea respiratie se linisteste mintea, se curata energetic si se inlatura gandurile negative , si spunem in gand cu ferminate echilibru, echilbru, echilibru;echilibru are culoarea verde(principiul yin si yang)si linisteste, merge bine pe suflet vizualizata culoarea verde;spunem echilbru pana intram in alfa adica starea de meditatie.Aceasta pozitie a mainilor este indicata pentru echilibrare emotionala dar si energizare.Culoarea albastru ajuta foarte tare imaginat in zona capului pentru concentrare, reglarea sistemului nervos si putem pune o palma in dreptul fruntii si o alta in spate, in zona cervicala, ajuta pentru detensionare....;putem cere concentrare orientand atentia catre talamus in care introducem o culoare violet astfel incat sa ajungem la acel stadiu la care nimic din jur sa nu ne distraga atentia de la meditatie, este un exercitiu de vointa sa stam efectiv in pozitie cu spatele drept care actioneaza precum o antena si sa nu gandim nimic;meditatiile vedice sunt foarte bune pentru controlul mintii medii si inferioare reprezentata de mintea rajasica(cea supusa dorintelor,orgoliului,egoismului, lacomiei,maniei, pasiunii,care doreste posesiuni,putere)si mintea tamasica cea inerta, care doarme in intuneric. mintea superioara este reprezentata de chakrele superioare corespunzatoare mintii sattvice adica celei calme si armonioase, corespunzatoare persoanei care mediteaza, intuieste si pune intrebari inteligente, si care este inclinata catre buna dispozitie, alimentatie pura, studiul cartilor spirituale si care in final indreapta spre eliberare.Cum spunea si domnul Tampai, meditatia pe mantra Aum ajuta la controlul agitatie mentale, potolirea si sublimarea gandurilor si dorintelor, eliberarea de atasamente, privirea catre trecut sau viitor si sa asteptam rezultate in loc sa ne oferim cu totul Divinitatii, fara frica.Cum bine spunea domnul Tanpai, trebuie sa incepem sa constientizam corpul divin, sa meditam asupra lui si sa nu ne mai preocupam de cel fizic care este un vehicul pentru suflet si spirit.Noi suntem lumina, scantei divine, in definitiv, si putem cere ajutor in acele momente in care ne aflam sub actiunea stimulilor amigdalei din partea ingerilor...; filmul Zen http://www.youtube.com/watch?v=TinmRC2BS00

      Ștergere
  3. Namaste sau...Divinitatea din mine saluta divinitatea din voi!A fost un moment deosebit in care am si ras si plans!Am avut ocazia sa-l revad pe domnul profesor Ion Manzat dupa 5 ani, sa discut cu dumnealui care imi este extrem de drag.A vorbit intotdeauna cu atata iubire fata de Romania, spiritualitate, valorile romanesti si cele arhetipale dacice, trasaturile dacile arhetipale pe care nu le cunoastem, despre simbolurile brancoviene si adevarata lor semnificatie, samanism, si atatea alte lucruri care pe mine m-au facut sa iubesc mai mult Psihologia Transpersonala, Psihologia Sinergetica decat Psihologia Clinica, Psihodiagnoza si restul.Am carti de la acesta cu autograf pe care le recitesc cu drag de fiecare data.Este o persoana care in viata lui n-a vrut sa auda de medicina alopata, de spitale, de medicamente.El recomanda intotdeauna nuca si mierea ca panaceu universal dacic, chiar spunea despre femeile care astepteau pensia sa-si cumpere medicamente ca acestea au moartea in punga.Chiar este o carte Medicina Sacra(Miracolul Medicinei Dacice) de Tudor Diaconu.Ne-a tras la xerox cauzele spirituale ale bolilor conform Prananadi, aceaasta tehnica tibetana.Spunea ca dumnealui se bucura ca un copil, rade, se joaca, glumeste.Referitor la boala Alzheimer,aceasta reprezinta reprimarea copilului interior.In multe carti am citit despre copilul interior si cat de important este sa mentinem legatura cu acesta, sa ne bucuram de viata precum copilul, sa ne jucam cu copiii.Chiar si in Manastirea Sf Maria, Baratia cea romano-catolica este un citat in dreptul Statuii Maicii Tereza care face referire la copii si sinceritatea lor, puritatea lor.Mi-a placut mult si domnul Vasile Andru:)Mi-a facut placere sa o revad si pe doamna Tudora Sima care arata din ce in ce mai bine si care si-a propus sa introduca Spiritualitatea in Psihologie si-i doresc mult succes.Cum mai spunea domnul Manzat(nume dacic:), admirator al lui Blaise Pascal si al Ratiunii Inimii cunoscute si ca Inteligentei Emotionala a lui Daniel Goleman, nu se poate o iluminare a mintii, respectiv inteligenta fara cea a inimii, respectiv intuitia.Ca veni vorba de iluminare si de meditatie, mi-am amintit de filmul Zen si de cartea domnului inginer Liviu Andronovici, Mic Ghid de Parapsihologia, in care vorbeste despre unde explica despre manifestarile mintii inferioare in frunte cu Ego-ul, despre Structura Mintii(mintea sattvica,rajasica si cea tamasica s despre sediul mintii in cele 3 stadii ale Constiintei;de pilda cand frecventa scade de la alfa spre theta si mintea scade de la cap, gat pana la inima;vorbeste despre functiile mintii si chakrele de care apartin), Controlul Mintii si metodele prin care se poate atinge acesta si cuceri mintea,detasarea de Ego, metode printre care se situeaza si Meditatia Zen.Cum spunea si domnul Tanpai cand suntem maniosi, furiosi trebuie sa tacem, sa consideram ca respectivul si atitudinea lui este anormala, sa intram in meditatie iar cand suntem fericiti sa impartasim cu ceilalti si sa ii ajutam...;Mai recomand o carte a lui Penney Peirce, Frecventa, unde spune despre stadiile Trezirii Spirituale si cresterii Frecventei, iar implicit eliberarea iluminarea contrar cartii Kombat Ki a domnului Argesanu care indeamna la atac, defensiva si spatii contra spatii.Sa inlocuim mania, egoismul si fricile generatoare de blocaje si demoni cu iubire, iertare si mangaieri ale ingerilor. Pace si Lumina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim draga Lorena pentru toate recomandarile si pentru ca ai intarit articolul cu cateva nume, ale ilustrilor profesori, participanti la acest eveniment. Doamne ajuta!

      Ștergere